West-Ende

Column


Mijn eerste 365 dagen in Oldemarkt (Krino/mrt 2017)

Eind februari 2016 ben ik verhuisd naar Oldemarkt. Wat mij opviel was dat het zo'n mooi dorp is. Er stonden wel veel bordjes te koop bij de huizen en de winkelstraat was ook niet meer helemaal zoals ie moet zijn. Toch was de 1e indruk van het dorp heel positief. Eigenlijk heel anders dan je denkt, als je langs het dorp rijdt.

Hoewel ik niemand kende, kreeg ik in maart en april de eerste contacten in de straat en het viel mij op dat allles zo lekker gemoedelijk aanvoelde en ik begon me al behoorlijk op mijn gemak te voelen in Oldejeuje.

In mei was de Lambertusmarkt en ik had er al wat over gehoord, maar dat het zo leuk zou zijn had ik niet verwacht. Het was natuurlijk prachtig weer, maar dat was niet het enige. Wat een gezelligheid!

In juni had ik een behoorlijk ernstig bbq incident en heb ik een week in het brandwondencentrum in Groningen gelegen. Hoewel ik het eerst heel moeilijk had, werd het later een feestje. Met 3 voetbalwedstrijden op een dag en 's avonds een wijntje op bed drinken met een hele mooie zuster. Hoezo van de nood een deugd maken?

In juli en augustus hebben we de omgeving verkend op de scooter, de fiets, lopend en met de boot in de Weeribben. Prachtige omgeving met zeer verschillende landschappen. Het vlakke land bij de Linde, het water in de Weerribben en de heuvels bij De Eesche.

In september was er natuurlijk het dorpsfeest. Ik heb de straat mee helpen versieren en een beetje meegefeest. Helaas kende ik nog te weinig mensen om er een echt feest van te maken

Hierna heb ik in oktober een vergadering gehad met de buurtvereninging en hieruit is deze website onstaan. Hierna kwam de buurtapp en ik kreeg steeds meer contact met alle buren en dit werd nog meer bij de zeer gezellige en goed bezocht buurt bbq.

In december was het rondje Oldemarkt en we hebben dit een heel leuk initiatief gevonden.

In januari kwam er slecht nieuws, want mijn buurvrouw overleed op 19 januari. Ik had weinig contact met haar, maar de keren dat ik haar gesproken heb, vond ik haar een lief mens met een heel treurig verhaal.

Dat was ook het einde van mijn relatie met Teikje in februari. Door omstandigheden hebben we besloten om een punt te zetten achter onze relatie, die de laatste jaren al erg onstabiel was geworden door ziekte en alle gevolgen van dien. We blijven wel goede vrienden.

Dit was de eerste column over Oldemarkt (en nog een beetje onwennig om hierover te schrijven)en het is de bedoeling dat de volgende columns ook over Oldemarkt of de omgeving van Oldemarkt zullen gaan

Tijd en geld (Krino/dec 2016)

Hoewel GELD tegenwoordig vrijwel uitsluitend de eenheid is waarin welvaart of rijkdom wordt gemeten, denk ik dat de werkelijk belangrijke rekeneenheid TIJD is. Er wordt gezegd dat tijd geld is, maar eigenlijk is tijd veel meer waard dan geld. Aan de hand van drie voorbeelden wil ik dit verduidelijken.

Een overvaller vraagt: "Je geld of je leven". Wat kies je? Volgens mij kiest iedereen voor zijn leven en verkiest dus tijd boven geld.

Als je een lichte vergrijp hebt gepleegd, krijg je een boete (geld). Bij een zwaarder vergrijp krijg je een gevangenisstraf ( minder tijd) en de zwaarste straf is de doodstraf (geen enkele tijd). Tijd verliezen is dus erger dan geld verliezen.

Je hebt een hartaanval gehad en de dokter geeft je de keuze tussen een jaar in rijkdom leven of 20 jaar in armoede. De laatste optie klinkt toch een stuk aantrekkelijker. De tijd van leven is dus belangrijker dan de manier waarop.

Uit deze 3 voorbeelden blijkt dat TIJD meer welvaart of rijkdom geeft dan GELD. Als je veel geld wilt verdienen offer je dus je kostbare tijd op om een minder kostbaar iets te bemachtigen (geld). Niet voor niets heet dit dan ook rijkDOM en het tegenovergestelde armMOEDIG.

Als ik een definitie voor welvaart zou moeten geven zou ik dan ook zeggen: Welvaart is beschikbare kwalitijd. Dit is dus de vrije tijd die je hebt en waarin je van je leven kunt genieten en niet de tijd waarin je op apegapen op de bank ligt, omdat je gebroken bent na een dag achter geld aanjagen. Dat is kwantitijd en geen kwalitijd. Sommige mensen zeggen kwantiteit en kwaliteit, maar volgens mij is dat een verkeerde spelling.

In onze taal zit trouwens al verweven wat echt belangrijk is. Als je ergens veel energie in gezet hebt, zeggen we niet voor niets dat we er veel kostbare tijd in gestoken hebben en als het lang duurt kost het je heel veel tijd. De tijd dat we achter geld aanjagen is dus eigenlijk negativitijd en de tijd dat we van het leven genieten is positivitijd.

Wat een wonderlijke wereld..................

________________________________________________________________________

Waarom kinderen liever achter de computer zitten
(Krino/nov 2016)

Stel je bent 10 jaar en je wilt lekker scheuren in een vet coole auto en je hebt 2 opties.

Optie 1 "De wereld waarin wij leven".

Je gaat tot je 18e jaar naar school om te leren lezen en schrijven om het schriftelijke rijexamen te kunnen afleggen. Nadat je tot je 16e jaar hebt moeten wachten mag je eindelijk het schriftelijke rijexamen doen, wat je betaald van je baantje als vakkenvuller bij de plaatselijke supermarkt. Daarna werk je vele avonden over om te sparen voor je rijlessen. Nadat je deze lessen hebt gevolgd, neem je nog een extra baantje om het rijexamen te kunnen betalen. Als je eindelijk voldoende geld hebt gespaard, doe je rijexamen en met een beetje mazzel slaag je in één keer. Je hebt je rijbewijs.

Hierna doe je examen op school en daarna probeer je een baan te krijgen om de eerste auto mee te betalen. Als je 20 jaar bent, heb eindelijk genoeg geld om je eerste sjoemeldiesel te kopen en ben je klaar voor de eerste rit. Je start de motor en je scheurt weg. Na 100 meter kom je de eerste rotonde tegen en in de eerste kilometer zitten minstens 5 verkeersdrempels, die de snelheid ernstig beperken. Nadat je eindelijk een leuk landweggetje hebt gevonden, blijkt de maximum snelheid 60km te zijn. Maar je laat je de pret niet bederven en scheurt met een lekker snelheid door de bochten. Eindelijk de vrijheid en de sensatie waar je op je 10e jaar zo van droomde. Je geluk kan niet op.

Maar dan valt na een week je eerste brief van het CJIB op de mat. Een boete van € 150,00 voor te hard rijden. Dit slaat in als een bom. Hoewel je best een goede baan hebt, is dit toch wel erg veel geld, aangezien je ook nog eens wegenbelasting, accijnzen, parkeergeld en een verzekering moet betalen. Je besluit een extra baan als pizzakoerier te nemen om al deze kosten te betalen. Met de grootste moeite lukt dit, maar de tijd en de puf om in de auto te rijden heb je eigenlijk niet meer.

Optie 2 "De computerwereld"

Je gaat achter je computer zitten en gaat naar je favoriete website. Je kiest het coolste model auto, de vetste kleur en de mooiste spoiler en velgen. Je kiest het circuit van je dromen en na 2 minuten scheur je weg zonder beperkingen.

Welke optie zou jij kiezen als je 10 bent?

Wat een wondere wereld..............

PS. Je kunt trouwens beter voor de computer gaan zitten dan er achter, want dan zie je niet erg veel.